Κείμενο: Κοσμάς Κέφαλος

Αν ένας άνθρωπος μπορούσε να βαδίζει ασταμάτητα επί 42 χρόνια θα είχε διανύσει δύο εκατομμύρια χιλιόμετρα.
Αν η γη ήταν ένα μονοπάτι θα είχε κάνει τον γύρο 50 φορές (εντάξει, ο γατόπαρδος θα είχε κάνει πεντακόσιους γύρους και το τσιτάχ πάνω από χίλιους). Το περιστέρι θα πετούσε χίλιες τριακόσιες φορές και, θεωρητικά, το πεινασμένο γεράκι – πετρίτης τρεισήμισι χιλιάδες. Ο μυθικός Ίκαρος θα είχε κάνει πετώντας πάνω από εκατό γύρους.
Αν ήταν αυτοκινητόδρομος, χωρίς φανάρια, το πιο γρήγορο αυτοκίνητο της δεκαετίας του ΄70 θα είχε κάνει τον γύρο της γης δυόμισι χιλιάδες φορές (τα σημερινά μοντέλα, τουλάχιστον χίλιους παραπάνω).
Αν ο σκακιστής έπαιζε ασταμάτητα επί 42 χρόνια θα είχε ενενήντα χιλιάδες παρτίδες κλασικού χρόνου σκέψης ή ένα εκατομμύριο ράπιντ ή πάνω από δύο εκατομμύρια μπλιτς.
Αριθμοί…
Στην Ικαρία, όπου θα οργανωθεί από 9 μέχρι 17 Ιουλίου το 42ο Διεθνές Τουρνουά «Ίκαρος ΄19» – Ανοιχτό Πρωτάθλημα Αιγαίου, οι ταχύτητες είναι άγνωστες, τα ρεκόρ αδιάφορα, η εκτός σκακιέρας αντιπαλότητα απευκταία.
Όπως λένε οι τακτικοί επισκέπτες, «στην Ικαρία δεν έχει αλλάξει τίποτα», ίσως επειδή οι αλλαγές είναι αργές, ίσως επειδή έτσι θέλουν να πιστεύουν.
Το καλό κλίμα των αγώνων, οι χαλαροί ρυθμοί του νησιού, οι ποικίλες παράλληλες εκδηλώσεις και η φιλόξενη διάθεση των ντόπιων αποτελούν τους κύριους πόλους έλξης των όλο και περισσότερων σκακιστών και σκακιστριών!
Περιμένουμε και φέτος τριψήφιο αριθμό παικτών, από μεγάλους μετρ μέχρι αρχάριους, και με ευρύτατο φάσμα ηλικιών. Περιμένουμε με ενδιαφέρον όσους έλθουν για πρώτη φορά και με πολύ αγάπη όσους μας τιμούν επί δεκαετίες!
Από τις πρώτες συμμετοχές που έχουν αναρτηθεί στο http://chess-results.com/tnr445578.aspx?lan=1,
επικεφαλής στη λίστα των ΕΛΟ είναι οι γκραν μετρ Προχάσκα (Ουγγαρία, 2598), Χαριτόνοβ (Ρωσία, 2547), Ριτσαγκόβ (Ρωσία, 2520) και ο κορυφαίος λύτης σκακιστικών προβλημάτων Μούρτζια (Πολωνία, διεθνής μετρ, 2412).
Όπως φαίνεται στην αναλυτική προκήρυξη (http://www.ikaroschess.gr/ ) το κόστος του πακέτου είναι συμπιεσμένο, αποφύγαμε τους διπλούς γύρους (το β΄ γκρουπ έχει και ελεύθερες ημέρες!) και εξασφαλίσαμε από τις χορηγούς ναυτιλιακές εταιρείες Blue Star Ferries και Hellenic Seaways έκπτωση 40% στα εισιτήρια και στο ναύλο των οχημάτων των σκακιστών από Πειραιά, Καβάλα και Κυκλάδες και 30% από Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο.
Ανάλογες εκπτώσεις προβλέπονται και για τους παίκτες από τα Δωδεκάνησα, με την Dodekanisos Seaways.
Ουσιαστική και ιδιαίτερα αποτελεσματική είναι για μια ακόμα χρονιά η στήριξη από την Δήμο Ικαρίας.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: 6978-197617, ikaroschess2019@gmail.com.
Καλώς να έλθετε!