Μια Ιρανή διαιτητής του σκακιού, η οποία κατηγορήθηκε ότι παραβίασε τον ισλαμικό κώδικα ενδυμασίας της χώρας της, όταν διηύθυνε ένα γυναικείο τουρνουά, δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να επιστρέψει από τη Ρωσία, γιατί φοβάται για την ασφάλειά της.

Η 32χρονη Σορέ Μπαγιάτ δήλωσε ότι δεν θα ταξιδέψει πίσω στην πατρίδα της, αν δεν της δοθούν γραπτές εγγυήσεις ασφαλείας από την ομοσπονδία σκακιού του Ιράν.

«Ελπίζω πραγματικά ότι θα μου παράσχουν βοήθεια, ώστε να νιώσω σίγουρη ότι θα είμαι ασφαλής αν επιστρέψω στο Ιράν» δήλωσε η Μπαγιάτ, η οποία βρίσκεται στη μακρινή ανατολική πόλη του Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας, ως επικεφαλής διαιτητής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκακιού Γυναικών.

«Αν όμως δεν συμβεί αυτό, θα εξετάσω όλες τις επιλογές που έχω και θα πράξω ανάλογα» πρόσθεσε. Η Μπαγιάτ… έμπλεξε σε περιπέτειες κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης του πρωταθλήματος στη Σανγκάη την περασμένη εβδομάδα, όταν τα κρατικά ΜΜΕ του Ιράκ την επέκριναν για φωτογραφίες, στις οποίες φαινόταν να μην φοράει την παραδοσιακή μαντήλα.

Από την Ισλαμική Επανάσταση του Ιράν, όλες οι γυναίκες πρέπει να φορούν την μαντήλα, γνωστή ως hijab, σε δημόσιους και αθλητικούς χώρους στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό. Στις γυναίκες, οι οποίες παραβιάζουν τον κώδικα ενδυμασίας, μπορεί να επιβληθεί δημόσια επίπληξη και πρόστιμο, ενώ μπορούν ακόμη και να συλληφθούν.

Η διαιτητής είπε ότι δεν συμφωνεί με το hijab, αλλά ότι φορούσε μια μαντήλα κατά τη διάρκεια των πρώτων αγώνων του πρωταθλήματος, αν και ήταν χαλαρή και δεν ήταν ορατή από κάποιες οπτικές γωνίες στις φωτογραφίες της. «Προφανώς αυτό δεν ήταν αρκετό για τους Ιρανούς» είπε.

Η Μπαγιάτ είπε επίσης ότι η ομοσπονδία σκακιού του Ιράν της ζήτησε να συντάξει την απολογία της γραπτώς και να την αναρτήσει στο διαδίκτυο, αλλά, όπως τόνισε, το αρνήθηκε, επειδή δεν ήθελε να υποστηρίξει δημόσια το hijab. «Απλά δεν ήθελα να το κάνω αυτό» δήλωσε.

Στη συνέχεια σταμάτησε να φοράει εντελώς τη μαντήλα, ενώ διηύθυνε τους επόμενους αγώνες του τουρνουά ,γιατί «παρατήρησα ότι ήδη με έχουν καταδικάσει. Αποφάσισα να μην φορέσω το hijab, γιατί δεν θα αλλάξει τίποτα».

Ο αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκακιού (FIDE), Νάιτζελ Σορτ, έσπευσε να στηρίξει την Μπαγιάτ, αποκαλώντας την «μεγάλη πρέσβη της χώρας της».

πηγή