[…] Σταδιακά το σκάκι θα αποβάλει τη ροµαντική εικόνα της µεσαιωνικής περιόδου και θα µετατραπεί σε πεδίο όπου η λογοτεχνία προβάλλει τις πολιτικές και υπαρξιακές ανησυχίες της. Στο «Μες στον καθρέφτη και τι βρήκε η Αλίκη εκεί» του Λιούις Κάρολ, οι περιπέτειες της Αλίκης παρουσιάζονται µε τη µορφή σκακιστικής σύνθεσης. Όσο για την «Αµυνα του Λούζιν» του Βλαντιµίρ Ναµπόκοφ, αποτυπώνει το αδιέξοδο της µεγαλοφυΐας. […]

[…] Και αυτό το αξιοποίησαν ποικιλοτρόπως και οι αστυνοµικές ιστορίες, όπως αναδεικνύει  η έκδοση «Οι “σκληροί” παίζουν σκάκι – Εικόνες του σκακιού στην αστυνοµική λογοτεχνία» των Franz Blaha και Marge Cathcart. Οι συγγραφείς καταπιάνονται µε την αστυνοµική λογοτεχνία, όπου η ενασχόληση µε το σκάκι παρουσιάζεται κυρίως ως δολιότητα του χαρακτήρα.

Αρχής γενοµένης από την πρώτη ιστορία της σύγχρονης αστυνοµικής λογοτεχνίας, τους «Φόνους στην οδό Μοργκ» του Εντγκαρ Αλαν Πόε, στην οποία γίνονται δυσφηµιστικά σχόλια για το παιχνίδι του σκακιού! Μέσα από πλείστα παραδείγµατα, οι Blaha και Cathcart ανιχνεύουν την περίπτωση του σκακιστή, ο οποίος στην αστυνοµική λογοτεχνία σκιαγραφείται απ’ τη µία ως ένας ανελέητος, συνωµοτικός άνθρωπος-µηχανή και από την άλλη ως µια παθολογικά εκκεντρική ιδιοφυΐα. Αλλά και στις δύο περιπτώσεις πριµοδοτείται µε ανώτερα πνευµατικά χαρίσµατα.

Εγκληµατίες και ντετέκτιβ έπαιζαν σκάκι, ως µια καταφανή ένδειξη της ικανότητάς τους για µια αναλυτική σκέψη που διαπρέπει στη δολιότητα, µε τους µεν να µπορούν να διαπράξουν ένα στρατηγικής εµπνεύσεως και εκτέλεσης έγκληµα και τους δε να µπορούν µε τον ίδιο ακριβώς τρόπο να το αποκωδικοποιήσουν, να το αναλύσουν και να το εξιχνιάσουν. Αυτό που τελικά µένει -για ακόµη µία φορά- είναι η αναγνωστική απόλαυση.

Άλλωστε, οι εγκεφαλικές απολαύσεις που προσφέρει το σκάκι, µπροστά στην προοπτική της νίκης ή της ήττας, γίνονται από τον εκάστοτε συγγραφέα αστυνοµικών ιστοριών ο καθρέφτης των ιδεών και των επιλογών του αλλά και το ιδανικό σκηνικό για να ξεδιπλωθεί η αµείλικτη γεωµετρία του εγκλήµατος.

**** Από άρθρο στο ΕΘΝΟΣ εδώ

Franz Blaha και Marge Cathcart
«Οι “σκληροί” παίζουν σκάκι – Εικόνες του σκακιού στην αστυνοµική λογοτεχνία»
Μετάφραση: Ηλίας Διάμεσης
Εκδόσεις: Ουαπίτι
Σελίδες: 46
Τιμή Έκδοσης €5.30
Σύνδεσμος στο βιβλιοπωλείο Πολιτεία: εδώ