Σε ένα από τα κανάλια στο κέντρο του Άμστερνταμ (Prins Hendrikkade 85) λειτουργεί από το 1920 το Café Batavia (ακριβώς 100 χρόνια!). Οι σκακιέρες ποτέ δεν έλειψαν από το καφέ, αλλά και ουδέποτε οι εκάστοτε ιδιοκτήτες του επιδίωξαν να το μετατρέψουν σε αμιγές σκακιστικό στέκι.

Ο όρος «Μπατάβια» παραπέμπει στους Βαταβούς, γερμανικό λαό που εξεγέρθηκε ενάντια στον έλεγχο που του ασκούσε η Ρώμη τον 1ο αιώνα μ.Χ. Η Βαταβική Δημοκρατία (γνωστή και ως Μπατάβια) ήταν δημοκρατία που περιελάμβανε το μεγαλύτερο τμήμα των τωρινών εδαφών της Ολλανδίας κατά τα τέλη του 18ου αιώνα.

Η αποικιοκρατία της Ολλανδίας ονόμασε Μπατάβια και την Ινδονησία:
Και μια βραδιά στη Μπούρμα ή στη Μπατάβια
στα μάτια μιας Ινδής που θα χορέψει
(Νίκος Καββαδίας, “Γράμμα στον ποιητή Καίσαρα Εμμανουήλ”).

Στο χώρο του καφέ διεξάγεται από τις 20 Φεβρουαρίου (και ολοκληρώνεται την 1η Μαρτίου) το 12ο διεθνές τουρνουά Batavia Amsterdam – πουλ με συμμετοχή 10 σκακιστών (ανάμεσά τους 3 γκρανμέτρ: Νέιμπουρ, Ρέιντερμαν, Βαρακόμσκι).

Το πολύ όμορφο σάιτ του τουρνουά batavia1920.nl/chess/ δημοσιεύει σε κάθε γύρο ένα πλήρες μπουλετίν με αναλυμένες παρτίδες, φωτογραφίες, βίντεο, ζωντανή μετάδοση παρτίδων (κάθε μέρα στις 2 μ.μ.), 10 σπουδές του Άφεκ που είναι φτιαγμένες ειδικά για το 12ο Batavia Amsterdam και το αρχείο των προηγούμενων διοργανώσεων.

Μια από τις αναλυμένες παρτίδες του επίσημου σάιτ. Προσέξτε το παράξενο φινάλε που προκύπτει στην 29η κίνηση (αντάξια ενός καφέ-μπαρ;):