Η παγκόσμια πρωταθλήτρια γυναικών Ζου Βενζούν και η Ρωσίδα Αλεξάντρα Γκοριάτσκινα θα ξαναβρεθούν αντίπαλες, λίγο καιρό μετά το τελικό ματς του παγκοσμίου όπου η Κινέζα σκακίστρια διατήρησε τον τίτλο. Μια άλλη κορυφαία σκακίστρια από την Κίνα, η Ζάο Ξου, αντικαταστάθηκε προχτές, λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών στις αφίξεις επιβατών από την Κίνα. Η Ζου Βενζούν όμως θα μετέχει καθώς δεν έχει επιστρέψει στη χώρα της εδώ και αρκετό καιρό.

Από τις 1 Μαρτίου (1/3 τελετή έναρξης – 2/3 πρώτος γύρος) έως τις 13 Μαρτίου θα διεξαχθεί το 3ο σκέλος του γκραν πρι γυναικών της FIDE στη Λωζάνη, την ελβετική πόλη που είναι η έδρα της FIDE από το 2019 – μεταφέρθηκε από την Αθήνα.
Στις όχθες τις λίμνης της Γενεύης θα αγωνιστούν οι Ζου Βενζούν (Κίνα), Γκοριάτσκινα (Ρωσία), Κόστενιουκ (Ρωσία), Χαρίκα (Ινδία), Κράμλινγκ (Σουηδία), Άννα Μούζιτσουκ (Ουκρανία), Μαρίγια Μούζιτσουκ (Ουκρανία), Στεφάνοβα (Βουλγαρία), Τζαγκνίτζε (Γεωργία), Kασλίνσκαγια (Ρωσία), Αμπντουμαλίκ (Καζακστάν, στη θέση της Ζάο Ξου).

Τα γκραν πρι γυναικών της διεθνούς ομοσπονδίας διεξάγονται σε τέσσερα σκέλη και η κάθε σκακίστρια έχει δικαίωμα να μετέχει στα τρία από τα τέσσερα τουρνουά. Στη συγκεντρωτική βαθμολογία προηγείται η Ινδή Κονερού η οποία “έσβησε” το συγκεκριμένο τρίτο τουρνουά στο καλεντάρι της.

Κατά την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, 8 Μαρτίου, καθώς και την παραμονή 7 Μαρτίου, έχουν προγραμματιστεί παράλληλα το “1ο Ράπιντ Fide Open της Ολυμπιακής Έδρας” και ένα ακόμη Ράπιντ για κορίτσια κάτω των 18 ετών.

* Το επίσημο σάιτ των γκραν-πρι wgp2019.fide.com. Οι αναρτήσεις στο σάιτ της FIDE για το γκραν πρι της Λωζάνης εδώ (όπου θα διαβάσετε και το “συγγνώμη” της διεθνούς ομοσπονδίας προς την Ζάο Ξου για την αντικατάσταση).