Απεβίωσε στις 28 Φεβρουαρίου στο Λουχάνσκ της Ουκρανίας, σε ηλικία 75 ετών, ο γκρανμέτρ Γκενάντι Κουζμίν. Η χρυσή του εποχή σε αποτελέσματα ήταν τη δεκαετία του ’70 όπου στα πανίσχυρα πρωταθλήματα Σοβιετικής Ένωσης -στα οποία, στην τελική φάση, συμμετείχε 11 φορές- τερμάτισε 3ος το 1972 (Μπακού, αμέσως μετά τον Ταλ και τον Τουκμάκοβ) και 2ος το 1973 (Μόσχα, αμέσως μετά τον Σπάσκι). Πολλές επίσης διεθνείς διακρίσεις σε μεγάλα τουρνουά,  συμμετοχή στο ιντερζόναλ του 1979 (ενώ το 1976 η σοβιετική αθλητική ηγεσία τον αντικατέστησε την τελευταία στιγμή) και μέλος της εθνικής ομάδας της ΕΣΣΔ στην σκακιστική ολυμπιάδα της Νίκαιας του 1974 με το θαυμάσιο αποτέλεσμα +10 =5 -0.

Υπήρξε την τελευταία εικοσιπενταετία ένας από τους πιο λαμπρούς και επιτυχημένους προπονητές της ουκρανικής σχολής. Ο Μιχαήλ Γκολούμπεβ γράφει πως η απώλειά του αφήνει μεγάλο κενό για έναν επιπρόσθετο λόγο: Ο Γκενάντι Κουζμίν δεν άφησε βιβλία για την δουλειά του στο σκάκι (το όνομα Κουζμίν στα συγγράμματα για την Ισπανική Ζάιτσεβ και τον Μορόζεβιτς είναι του Αλεξέι Κουζμίν). Είχε δουλέψει προπονητικά με την Μάγια Τσιμπουρντανίτζε, την Κατερίνα Λάγκνο, τον Ρουσλάν Πονομαριόφ και διατηρούσε ως τα τελευταία του ονομαστή σκακιστική σχολή στην Ουκρανία.

Δείτε σημαντικές στιγμές από την καριέρα του Κουζμίν:

Κουζμίν – Σβεσνίκοβ 1-0, Μόσχα 1973. Η διπλή θυσία των αξιωματικών του Λάσκερ ξαναζωντανεύει σε παρτίδα κορυφαίων γκρανμέτρ νεότερης εποχής. Εδώ

Κουζμίν – Πετροσιάν 1-0, Λένινγκραντ 1977. Σκληρή και όμορφη νίκη εναντίον του Τίγκραν Πετροσιάν. Εδώ

Κουζμίν – Γκροζπέτερ 1-0, Κουσάντασι 1990.  Μια πολύ θεαματική νίκη, σε ένα από τα πρώτα διεθνή τουρνουά επιπέδου που έγιναν στην Τουρκία, όπου ο Κουζμίν κατέκτησε την πρώτη θέση, αλλά τα χρηματικά έπαθλα δεν δόθηκαν ποτέ.
Περιλαμβάνεται στο σύντομο άρθρο του Γκολούμπεβ στα αγγλικά (υπάρχει και λινκ στο πλουσιότερο ρωσικό κείμενο που μπορείτε να δείτε με τον αυτόματο μεταφραστή) “Undeservedly Forgotten. RIP Gennady Kuzmin”. Εδώ

Η σελίδα του Γκενάντι Κουζμίν στο chessgames.com Εδώ