Μικρό απόσπασμα από το μυθιστόρημα του Σωφρόνη Σωφρονίου «Αργός σίδηρος», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αντίποδες. Ένας σκακιστής σκοτώνεται σε μια πλατεία της Νέας Υόρκης και μεταφέρεται στη Μικρή Ζωή, μια μεταθανάτια κατάσταση με περιορισμένη χρονική διάρκεια. Εκεί θα κληθεί να ανασυγκροτήσει το μυθιστόρημα 4001 του Αυστριακού Ρόμπερτ Κράους και να διαπιστώσει αν ο συγγραφέας βρίσκεται σε κάποιο σημείο του άγνωστου αυτού τόπου.

“Ήμουν σκακιστής στην πλατεία Γιούνιον. Μπορώ να πω με σιγουριά ότι αυτό έκανα, ήταν αν θέλετε το επάγγελμά μου προτού φύγω από τη Γη. Συνήθιζα να μένω εκεί για ώρες, παρακινούσα τους περαστικούς να κάτσουν για μια παρτίδα. Στον βιαστικό που ψιθύριζε ότι δεν ήξερε καλό σκάκι έλεγα: «Σε δέκα λεπτά θα είσαι τουλάχιστον δυο φορές καλύτερος απ’ όσο είσαι τώρα, άμα δεν γίνεις, ας μου πάρουν τη σκακιέρα για πάντα». Δεν το έκανα για τα λεφτά, λεφτά είχα.

Τη μέρα που με πυροβόλησαν κόντευα τα εξήντα έξι, τώρα είμαι στα είκοσι εννιά. Από τους λίγους μήνες που μου έχουν απομείνει στη Μικρή Ζωή σκοπεύω να περάσω τον τελευταίο σε μια πλατεία όμοια με τη Γιούνιον: στην Τρίνες ή στη Σιέκλε. Το ξέρω ότι με ψάχνουν, με κάθε μέσο από ό,τι καταλαβαίνω, σκέφτομαι όμως πως καθισμένος κάπου έξω με μια σκακιέρα μπροστά μου θα κρυφτώ ίσως καλά κάτω από τη μύτη τους. Πόσο θα μου άρεσε να ξεγελάσω για μια τελευταία φορά αυτούς που μας εξαπάτησαν τόσο ξεδιάντροπα!

Πέθανα στις 5 Μαΐου 1948. Όταν έφτασα στη Μικρή Ζωή βρέθηκα πρώτα σε μια μισοσκότεινη αίθουσα. Διέκρινα μια πόρτα και την άνοιξα, έξω είχε φως. Γυμνός όπως ήμουν, σταμάτησα άγαρμπα έναν περαστικό για να ρωτήσω πού βρισκόμουν. Κατευθύνθηκε προς μια λεπτή μεταλλική κολόνα και πάτησε ένα κουμπί, μετά από λίγο κατέφθασαν τρεις νεαρές γυναίκες. Δεν ντράπηκα ούτε προσπάθησα να κρυφτώ. Αφού με έντυσαν, μου εξήγησαν τι συνέβαινε. Τα δέχτηκα όλα χωρίς αντίσταση, θα μπορούσα να πω ίσως με ενθουσιασμό ή ακόμα και με ανακούφιση: ήμουν ξανά είκοσι και είχα μπροστά μου, όπως όλοι όταν φτάνουμε εδώ, δέκα χρόνια ζωής.”

*** Ο Σωφρόνης Σωφρονίου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1976. Έχει σπουδάσει Ψυχολογία στην Κύπρο και Νευροεπιστήμες στη Νέα Υόρκη. Εργάστηκε για τρία χρόνια ως ερευνητής στο τμήμα Νευρολογίας του νοσοκομείου Mount Sinai. Από το 2010 ασχολείται με τη λογοτεχνική συγγραφή.

*** Το βιβλίο Αργός σίδηρος, με κριτικές αναγνωστών, στο goodreads εδώ