Φ040. Σε μια αινιγματική υποσκιά της παγκόσμιας κατάστασης ανάγκης (ή πολιορκίας…) συνεχίζεται το Τουρνουά των Διεκδικητών, στη Ρωσία. Σήμερα Κυριακή 22 Μαρτίου θα παιχτεί ο 5ος γύρος. Με 2.5/4 προηγούνται οι Νεπομνιάτσι, Βασιέ-Λαγκράβ, Βαγκ Χάο. Στο φωτογραφικό στιγμιότυπο παρατηρούμε από την ταμπέλα πως ο Γκριστσούκ δεν βολεύεται στις εργονομικά αυτοκρατορικές καρέκλες των διοργανωτών και ζήτησε μια βασανιάρικη.
Το επίσημο σάιτ των Διεκδικητών εδώ


Φ041.
Ποιος είναι ο γνωστός (χωρίς την αυτοσχέδια μάσκα: πασίγνωστος) γκρανμέτρ της φωτογραφίας;


Φ042. Δυστυχώς ο διεθνής διαιτητής Σαχράμ Γκοχαρτσίν από το Ιράν, γνωστός από την ευγενική παρουσία του σε πολλές παγκόσμιες διοργανώσεις της διεθνούς ομοσπονδίας, πέθανε χτες σε ηλικία 42 ετών, από τις επιπλοκές του κορονοϊού.


Φ043. Ώρες για σκακιστικά προβλήματα. Μπορείτε να βρείτε το ματ σε 3 κινήσεις (#3);


Φ044. Δεκαετία του 70 στη Σοβιετική Ένωση, διακρίνονται με σιγουριά: ο νεαρός Κάρποβ, ο Γκέλερ, ο Βαγκανιάν, ο Νικίτιν. Την τεράστια (σε σκακιστική δυναμικότητα) παρέα αγκαλιάζει ένα τεράστιο σαμοβάρι.


Φ045. Μια ιδέα για το σκάκι στα ζόρικα χρόνια της πανδημίας. Ευχαριστώ τον Ηλία Κουρκουνάκη για την αποστολή!


Φ046. Η ύλη του τεύχους 2/2020 του New in Chess πaρέχεται δωρεάν από τους εκδότες, σαν προσφορά λόγω των πραγμάτων. Μπορείτε να κατεβάσετε όλα τα άρθρα αν εγκαταστήσετε την δωρεάν εφαρμογή του New in Chess για κινητές συσκευές iOS και Android. Ακόμη μπορείτε να τα βρείτε και στο web εδώ. Είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο, δεν χρειάζεστε εκτύπωση και σκακιέρα γιατί θα βρείτε τον gameviewer αναπαραγωγής των κινήσεων.

Φ047. Διακλάδωση από σπουδή του Τρόιτσκι, 1895. Τα λευκά έπαιξαν 1. α:β7. Πώς σώζονται τα μαύρα ;


Φ048. Μάθημα σκακιού της Ελιζαβέτα Ορλόβα σε πεντάχρονη μαθήτριά της, χρησιμοποιώντας την ελεύθερη πλατφόρμα του lichess. Στο lichess, σήμερα σε ώρα αιχμής για τις ώρες της Ευρώπης, καταγράφτηκαν 75.000 συνδεδεμένοι παίχτες και παίζονταν την ίδια στιγμή 30.000 παρτίδες.

***Τα προηγούμενα αρχεία της Φωτορροής εδώ