Στο ερώτημα γιατί έδειξε τόσο μεγάλη αφοσίωση στη λογοτεχνία και τη μεταφορά της στο σινεμά ο Βόλκερ Σλέντορφ διηγείται πως έμαθε να διαβάζει από πολύ νωρίς, διότι είχε χάσει τη μητέρα του και τα βράδια του χειμώνα είχε πάντα στα χέρια του ένα βιβλίο. Μυθιστόρημα, ποίημα, αστυνομικό διήγημα. Υποστηρίζει μάλιστα ότι η λογοτεχνία ήταν γι’ αυτόν το ίδιο ελκυστική με τον κινηματογράφο. Από τις ταινίες του: «Η χαμένη τιμή της Κατερίνας Μπλουμ» από την εποχή της ΡΑΦ, μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Γερμανού νομπελίστα Χάινριχ Μπελ. Και έγινε διάσημος με το περίφημο «Τενεκεδένιο ταμπούρλο», μεταφορά επίσης του ομώνυμου μυθιστορήματος του νομπελίστα Γκίντερ Γκρας. «Η ενάτη ημέρα» με θέμα τη γερμανική περιπέτεια της τρομοκρατίας, «Η σιωπή μετά τον πυροβολισμό», εντυπωσιακή μελέτη για την ενοχή και την ευθύνη των Γερμανών την εποχή του ναζισμού καθώς και «Η απεργία του Γκντάνσκ», μια ταινία συναισθηματικά φορτισμένη με θέμα την άνοδο της Σολιντάρνοσκ του Βαλέσα. Το 2008 δημοσίευσε αυτοβιογραφία του με τίτλο «Φως, Σκιές και Κίνηση», ένα έργο που αποτυπώνει την πορεία και τις προσωπικές του μεταπτώσεις και αλλαγές στις ιδέες του και τη στάση του για τη ζωή.

Στις φωτογραφίες, βλέπουμε σκάκι, από την ταινία του Homo Faber (1991, αγγλικός τίτλος: The Voyager, βασισμένη στο σπουδαίο μυθιστόρημα του Μαξ Φρις του 1957). Ο «σκηνοθέτης της λογοτεχνίας», όπως χαρακτηρίζεται στη Γερμανία ανήκε στον λεγόμενο νέο γερμανικό κινηματογράφο μαζί με τους Φασμπίντερ, Χέρτσοκ και Βέντερς. Σήμερα είναι 81 ετών.

*** Τα βιογραφικά στοιχεία προέρχονται από αφιέρωμα της ιστοελίδας της Deutsche Welle για τον σκηνοθέτη, όταν αυτός είχε γίνει 70 ετών

*** Ο Βόλκερ Σλέντορφ στη wikipedia εδώ και η φιλμογραφία του στο imdb.com εδώ