Ο Ίρβινγκ Τσέρνεβ (1900-1981) γεννήθηκε στη Μόσχα, αφού πέρασε από διάφορα μέρη της Ευρώπης με τους γονείς του μετά την επικράτηση των μπολσεβίκων, μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ηλικία 20 ετών και πολιτογραφήθηκε Αμερικανός. Δυναμικότητας απλού μετρ, διατηρούσε παροιμιώδη αφοσίωση στο παιχνίδι του σκακιού. Κάποτε έγραψε: “ανάμεσα σε όλους τους σκακιστές που πέρασαν, ήμουν εγώ που έπαιξα τις περισσότερες παρτίδες και διάβασα τα περισσότερα βιβλία”.

Η βαθιά αγάπη του Τσέρνεβ για το σκάκι είναι φανερή στους αναγνώστες των βιβλίων του. Εκδόθηκαν 20 έργα του, ανάμεσα σ’ αυτά: The Most Instructive Games of Chess Ever Played, 1000 Best Short Games of Chess, Capablanca’s Best Chess Endings. Το 1945, μαζί με τον Κένεθ Χάρκνες έγραψε το An Invitation to Chess, ένα από τα πιο εμπορικά επιτυχημένα βιβλία όλων των εποχών. Πέθανε το 1981, στο αγαπημένο του Σαν Φρανσίσκο.

Το πιο γνωστό του είναι όμως το κλασικό Logical Chess: Move by Move που εκδόθηκε το 1957. Ο συγγραφέας παρουσιάζει 33 γνωστές παρτίδες που παίχτηκαν από το 1889 ως το 1945 από σκακιστές όπως οι Καπαμπάνκα, Αλιέχιν και Τάρας και τις εξηγεί με εξαιρετικά διδακτικό τρόπο, κίνηση προς κίνηση. Οι εκδόσεις Batsford, το 1998, επανέκδοσαν το έργο με τις κινήσεις στην αλγεβρική γραφή. Όπως τα περισσότερα βιβλία του Τσέρνεβ, απευθύνεται (κυρίως) σε παίκτες με μικρή εμπειρία και σχετικά χαμηλή δυναμικότητα.

Παρά τα λάθη σε βαριάντες που ωστόσο διορθώθηκαν και σε ενδιάμεσες επανεκδόσεις, θεωρείται σπουδαίο έργο, γιατί εξηγεί με επιμονή και πάθος τα βασικά σχέδια και τη βασική στρατηγική. Ιδανικό για αρχαρίους σκακιστές, ευχάριστο για πιο προχωρημένους και θαυμάσιο εγχειρίδιο-βοήθημα για τη διδασκαλία του παιχνιδιού σε νέους παίκτες. Την μορφή της ανάλυσης-επεξήγησης “κίνηση προς κίνηση” ακολούθησαν αργότερα και άλλοι συγγραφείς, όπως ο Τζον Ναν στο Understanding Chess Move by Move, το οποίο όμως δεν μπορεί να συγκριθεί επί ίσοις όροις με το Logical Chess, επειδή το τελευταίο γράφτηκε σε μια εποχή που δεν υπήρχε η βοήθεια των μηχανών στις αναλύσεις.

*** Η λίστα με τα βιβλία του Τσέρνεβ στο amazon εδώ