Τις ημέρες έξαρσης του κορωνοϊού στην Κίνα, στη διάρκεια του παγκόσμιου πρωταθλήματος σκακιστικών μηχανών, ο προγραμματιστής του λογισμικού Xiangqi, ασυμπτωματικός φορέας του COVID-19, μεταδίδει εν αγνοία του τον ιό στο κατασκεύασμά του. Οι ιοί, όπως είναι γνωστό, έχουν την ιδιότητα να μεταλλάσσονται…

MAOVID-20
του Τριαντάφυλλου Σωτηρίου

Πώς την πάτησα έτσι; Εγώ, να χάσω από τον κινέζο, και μάλιστα με τα λευκά κομμάτια;

Βρήκα κι εγώ τουρνουά· τώρα έπρεπε να γίνει, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα σκακομηχανών;

Ανεξήγητη μετάπτωση: κερδίζω στον προηγούμενο γύρο τον ισχυρότερο του τουρνουά, πάω φουλ για πρωταθλητής, και πάω και χάνω από κάποιον του χεριού μου.

Κάτι δεν πάει καλά εδώ· κάτι με τη διαχείριση του χρόνου σκέψης.

Ας τρέξω τα προγραμματίδια αυτοδιάγνωσης και εκσφαλμάτωσης.

Σωστά υπέθεσα· κάθε που ήταν σειρά μου να παίξω, οι κλώνοι ανάλυσης ξεκινούσαν από μηδενική βάση, σαν να είχε διαγραφεί όλη η προηγούμενη δουλειά, οπότε έπρεπε να τους ξαναδημιουργώ από την αρχή.

Και επίσης, όταν εκτελούσα κίνηση, σταματούσε ο χρόνος σκέψης για μένα, και ξανάρχιζε όταν εκτελούσε κίνηση ο αντίπαλος· ήταν σαν να παίζω με μειονέκτημα χρόνου.

Αλλά πάλι, αυτά από μόνα τους δεν εξηγούν την ήττα μου: ο προγραμματιστής μου έχει επινοήσει μια τεχνική παρόμοια με τη μέθοδο του Ελάχιστου Ζευγνύοντος Δένδρου στη θεωρία γράφων. Αποτέλεσμα, κόβω περισσότερο δρόμο και κλαδιά ανάλυσης από οποιαδήποτε άλλη σκακομηχανή, με συνέπεια να προχωρώ σε μεγαλύτερο βάθος ορίζοντα και να βρίσκω τη βέλτιστη κίνηση ταχύτερα· δεν με βάφτισε χωρίς λόγο Achilles Fastpacer.

Έχουμε μεγάλη διαφορά δυναμικότητας με τον κινέζο· αν λογαριάσει κανείς και το ότι, όπως και το όνομά του, Xiangqi, υπονοεί, πρόκειται για μηχανή αρχικά σχεδιασμένη για να παίζει κινέζικο σκάκι, και που προσαρμόστηκε εκ των υστέρων για να παίζει και δυτικό σκάκι, είμαι παντελώς αδικαιολόγητος: ακόμα και με χρονικό ντεζαβαντάζ, έπρεπε να κερδίσω.

Κάτι άλλο φταίει· κάτι με την κίνηση των κομματιών.

Ας ξαναδώ τα στατιστικά κινητικότητας των κομματιών.

Μάλιστα· οι Ίπποι μου καθυστέρησαν να μπουν στη μάχη: ο Ιη1 πρωτοπαίχθηκε στην τέταρτη κίνηση, και ο Ιβ1 στη δέκατη.

Αλλά και αργότερα, είχαν σχετικά μικρή συμμετοχή στην παρτίδα· ειδικά όταν είχαν κομμάτια γύρω τους, ήταν σαν να μην μπορούν να κάνουν χρήση της ιδιότητάς τους να πηδούν πάνω από φίλιες και αντίπαλες δυνάμεις.

Προς το παρόν, μόνο να το προσδιορίσω μπορώ, όχι να το εξηγήσω.


MAOVID-20· έτσι ονόμασαν τη μεταλλαγμένη μορφή του COVID-19 που προσβάλλει τις σκακομηχανές.

Δύο παράγοντες πειράζει: πρώτον, απενεργοποιεί την επιλογή pondering του λευκού, δηλαδή της δυνατότητας σκέψης στον χρόνο που σκέφτεται ο αντίπαλος, και, δεύτερον και κυριότερο, αλλάζει τους Ίππους του λευκού σε Μάο.

Για τον σκακιστή που δεν ξέρει τι είναι ο Μάο, αυτό περνάει απαρατήρητο· απλώς βλέπει θέσεις στις οποίες, ενώ η καταφανώς καλύτερη κίνηση του λευκού είναι κάποια με Ίππο, η σκακομηχανή την αγνοεί και παίζει κάτι άλλο.

Ούτε κι εγώ ήξερα τι είναι ο Μάο. Ανέτρεξα στην piececlopedia των chessvariants.

Μάο είναι ένα κομμάτι του κινέζικου σκακιού που κινείται μεν όπως ο Ίππος, αλλά σε δύο βήματα: στο πρώτο κινείται ένα τετράγωνο ορθογώνια, και στο δεύτερο ένα τετράγωνο διαγώνια, απομακρυνόμενο από το αρχικό του τετράγωνο. Η διαφορά είναι ότι το πρώτο τετράγωνο, το τετράγωνο διέλευσης, προκειμένου για τον Ίππο είναι αδιάφορο αν είναι κενό ή κατειλημμένο, ενώ για τον Μάο πρέπει να είναι κενό. Σαν αποτέλεσμα, ο Μάο μπορεί να καρφώνει κομμάτια, και μπορεί επίσης να επιτίθεται σε αντίπαλο Μάο χωρίς ο τελευταίος να τον ανταπειλεί.

Το παρακάτω διάγραμμα, από την ίδια πηγή, τα συνοψίζει όλα: ο λευκός Μάο στο δ5 μπορεί να κινηθεί στα τετράγωνα που σημειώνονται με μαύρο κύκλο. Μπορεί επίσης να αιχμαλωτίσει τον μαύρο Μάο, αν και ο μαύρος Μάο δεν μπορεί να αιχμαλωτίσει τον λευκό. Τέλος, ο μαύρος Βασιλιάς δεν είναι σε σαχ, αλλά ο μαύρος Πύργος δεν μπορεί να κινηθεί· είναι καρφωμένος.

Πολλά εξηγούνται τώρα στην παρτίδα μου με τον κινέζο. Ας πούμε, σε αυτή τη θέση…

…δεν έπαιξε 15…ζε6, αλλά 15…Βε7: στο ε6 δεν υπάρχει Ίππος, αλλά Μάο. Ο μαύρος δεν χρειάζεται να τον κόψει αμέσως και να διπλώσει τα πιόνια του, αλλά μπορεί να τον ακινητοποιήσει στερώντας του και το τελευταίο από τα τέσσερα τετράγωνα διέλευσης, δ6, ε5, ε7, ζ6, και να τον πάρει αργότερα με τη Βασίλισσα χωρίς να χαλάσει την πιονοδομή του.

Έτσι εξηγείται και γιατί αμέσως μετά η εκτιμήτρια συνάρτησή μου δεν υπέδειξε ούτε 16.Ι:η5, ούτε 16.Ιη7+ και κατόπιν 17.Ιζ5, οπότε θα έμενα με κομμάτι περισσότερο, αλλά 16.Ιζ3: το τετράγωνο διέλευσης ζ6 είναι κατειλημμένο, οπότε τόσο το πάρσιμο του η5-πιονιού με τον Ίππο, στην πραγματικότητα Μάο, όσο και το σαχ στο η7 δεν είναι νόμιμες κινήσεις.

Έτσι εξηγείται και γιατί, προς το τέλος της παρτίδας, σε αυτή τη θέση…

…η εκτιμήτρια συνάρτησή μου δεν υπέδειξε την προφανή κίνηση 33.Ι:ζ4, μετά την οποία προκύπτει φινάλε μονών Πύργων που ο λευκός έχει πιθανότητες να διασώσει, αλλά 33.Πδ2, που οδηγεί σε χαμένο φινάλε διπλών Πύργων: στο θ3 δεν υπάρχει Ίππος, αλλά Μάο, ο οποίος, επειδή το τετράγωνο διέλευσης η3 είναι κατειλημμένο, δεν μπορεί να κόψει τον αντίπαλο Ίππο (ούτε μπορεί να αναδιπλωθεί μέσω ζ2 ή η1 για να ενισχύσει την άμυνα).

Τέλος, έτσι εξηγείται γιατί οι Ίπποι μου αναπτύχθηκαν από το ε2 και το δ2, αφού τα πιόνια η2 και β2 αντίστοιχα δεν είχαν μετακινηθεί από την αρχική τους θέση.


Παραξενιά όμως κι αυτή, να πειράζει ο MAOVID-20 τον χρόνο σκέψης και τους Ίππους του λευκού, και να αφήνει τον μαύρο άθικτο.

Ουπς· τώρα που το σκέφτομαι, δεν πρέπει να το πολυπαίρνω πάνω μου που κέρδισα στον προηγούμενο γύρο τον πρώτο: ήταν λευκός και ήμουν μαύρος.


Αυτός ο διάολος διαδίδεται μέσω ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, και σίγουρα και με κάποιον άλλο τρόπο, που δεν έχει εντοπιστεί ακόμα. Προσβάλλει κάθε σύστημα, ενεργό, ανενεργό, αδρανές, σε ύπνωση, οτιδήποτε: μόλις ανοίξεις υπολογιστή, ακόμα και του κουτιού, μόλις φορματαρισμένο, σε λειτουργία μπαταρίας και μέσα σε κλωβό Φαραντέι, τσουπ, νάσου τον.


Θέμα χρόνου ήταν: οι έξι από τους οχτώ που μετέχουμε στο πρωτάθλημα είμαστε πλέον νοσούντες φορείς· εξαίρεση, ο κινέζος, που, ως πρώτος προσβληθείς, έχει ολοκληρώσει τον κύκλο, έχει αναρρώσει και είναι αρνητικός στους ελέγχους, χωρίς εντούτοις να είναι βέβαιο ότι έχει αναπτύξει και ανοσία και ότι δεν μπορεί να ξανακολλήσει για δεύτερη φορά με το που θα παίξει με κάποιον από τους έξι, και ο αμερικάνος, που είναι δικός του χαβάς και είναι και μη νοσών και μη φορέας.

Προσωρινή αναστολή του πρωταθλήματος, δεκατέσσερις ημέρες καραντίνα στις μηχανές, ισόχρονη προθεσμία στους προγραμματιστές τους να επιλύσουν το πρόβλημα, και επανεξέταση του θέματος τότε· έτσι απεφάνθη ο διευθυντής αγώνων.


O κινέζος δεν συγχώρεσε τον εαυτό του που, έστω και άθελά του, είναι υπεύθυνος για τη διασπορά του ιού: αυτοκτόνησε με τον παραδοσιακό τρόπο των προγόνων του, ρίχνοντας άμμο στη CPU του.

Ο προγραμματιστής του, που, εν αγνοία του, μετέδωσε στον κινέζο τον COVID-19, ο οποίος, μέσα στα κυκλώματα του κινέζου, μεταλλάχθηκε στον MAOVID-20, εγκατέλειψε τον προγραμματισμό και, για να εξιλεωθεί, εργάζεται εθελοντικά, δεκαπέντε ώρες την ημέρα και σε όχι ακίνδυνο περιβάλλον, σε εργοστάσιο κατασκευής χειρουργικών μασκών.


Οι ερευνητές, όλο ‘κοντά είμαστε’ και ‘το περικυκλώσαμε’, όμως από τηγανίτα, τίποτα.

Ο προγραμματιστής μου, σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την πορεία των ερευνών, έδωσε την, αντάξια της αρχαίας Πυθίας, απάντηση: Παιδιά, κόπρανα και σύννεφα δεν πιάνονται.


Έληξε η προθεσμία· τζίφος.

Ντισκαλιφιέ όλοι – εκτός από έναν.

Μόνο ο Chessmaster 3000 τη γλίτωσε. Δεν έχει ανάγκη αυτός, δεν είναι διασυνδεδεμένος, στέκει μόνος του, τρέχει σε MS-DOS 3.2 με Intel 8086 στα 8 MHz σ’ έναν ξεχασμένο από τον θεό, τους ανθρώπους και τον ιό Amstrad PC1640DD του 1986, έμεινε άνοσος, βγαίνει αρνητικός σε όλους τους εργαστηριακούς ελέγχους.

Έχουμε παίξει λιγότερους από τους μισούς γύρους, οπότε οι βαθμοί μας διαγράφονται από τον πίνακα.

Ο αμερικάνος είχε μέχρι τώρα μια ισοπαλία όλη κι όλη, λευκός, εναντίον της ιρανής Turandokht, σ’ ένα Άλμπιν στο οποίο ήταν σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας σε άμυνα.

Ανακηρύχθηκε πρωταθλητής με γουωκόβερ.

Απρίλιος 2020


Ο βαθμολογικός πίνακας:

το αρχείο pgn Achilles Fastpacer – Guoji Xiangqi WCEC 2020 0-1 36