Είναι 9 ετών και θέλει μέχρι να πάει 12 ετών να έχει γίνει γκρανμέτρ στο σκάκι. Τον χωρίζει βέβαια μια μεγάλη απόσταση (το τωρινό του έλο είναι 1730, πολύ καλό για την ηλικιακή κατηγορία του, νο3 στον κόσμο στην κατηγορία, αλλά παρά τα άλματα σε άνοδο δυναμικότητας που κάνουν τα παιδιά δεν προεξοφλεί τίποτα).

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει πως εγκατέλειψε μαζί με τους γονείς του τη Νιγηρία και πήγε στις ΗΠΑ ως πρόσφυγας, κυνηγημένος από τους ισλαμιστές τρομοκράτες της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ. Στη Νέα Υόρκη έμαθε σκάκι και μέσα σε έναν χρόνο έγινε πρωταθλητής με μεγάλες φιλοδοξίες.

«Γνώρισε το σκάκι στο σχολείο και αφιερώνει όλο τον χρόνο σε αυτό» αναφέρει ο πατέρας του Τανιτολούβα. Οταν η οικογένεια έφτασε στη Νέα Υόρκη διέμεινε σε μια δομή προσφύγων στην περιοχή του Κάτω Μανχάταν και ο Τανιτολούβα πήγε στο τοπικό δημοτικό σχολείο στο οποίο γίνονταν μαθήματα σκακιού. Ο Σον Μαρτίνεζ που μαθαίνει σκάκι στα παιδιά του σχολείου εντυπωσιάστηκε από το πόσο γρήγορα μάθαινε ο μικρός μετανάστης. «Διέθετε εκπληκτική μνήμη και ήθελε να κατανοεί πλήρως τι μάθαινε κάθε φορά» αναφέρει ο Μαρτίνεζ που στην πορεία έγινε προπονητής του Τανιτολούβα.

Με αρκετή δόση αυθαίρετης υπερβολής και μη γνωρίζοντας βαθύτερα το σκάκι μερικά ΜΜΕ θεωρούν σίγουρο πως γύρω στα είκοσί του ο Τανιτολούβα Αντεβούμι θα γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής. Για τον εννιάχρονο έγραψαν οι New York Times, το περιοδικό Economist και οι λονδρέζικοι Times. Και παλαιότερα, το νεοϋορκέζικο φύλλο είχε αφιερώσει χώρο του στον μικρό, όπως και άλλα Μέσα, κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι το τωρινό ενδιαφέρον των media δεν σχετίζεται απαραιτήτως με την αναταραχή που προκάλεσε στην κοινωνία των μαύρων της Αμερικής ο φόνος του Τζορτζ Φλόιντ. To όνομα του παιδιού υπάρχει ήδη ως λήμμα και στην ιντερνετική εγκυκλοπαίδεια.

Ο πατέρας του Αντεβούμι είχε μια εταιρεία εκτυπώσεων στην Νιγηρία αλλά όταν προφασίστηκε βλάβες στα μηχανήματα για να αποφύγει να τυπώσει χιλιάδες αφίσες της ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, ο ίδιος και η οικογένεια του έγιναν στόχοι της οργάνωσης και υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την χώρα.

Τα στοιχεία της ανάρτησης με πλάγια γράμματα αντλήθηκαν κατευθείαν από άρθρο του protagon εδώ

Βίντεο για τον μικρό Τόνι που επιμελήθηκε ο βρετανός συγγραφέας Κρεγκ Μπόρλας