Φ090. Μια ακόμη ισχυρή Ιρανή σκακίστρια δηλώνει πως δεν αποδέχεται τη διάκριση του χιτζάπ και αλλάζει ομοσπονδία καθώς και χώρα κατοικίας. Η 26χρονη WGM Γκαζάλ Χακιμιφάρντ (έλο 2265, wikipedia εδώ) θα εκπροσωπεί στο εξής ως αθλήτρια την Ελβετία.


Φ091. Το πρωτάθλημα Σοβιετικής Ένωσης του 1973 (πίνακας βαθμολογίας και όλες οι παρτίδες εδώ) ήταν σκακιστική δικαίωση για τον Μπόρις Σπάσκι, ο οποίος αναδείχθηκε πρωταθλητής – πριν ένα χρόνο είχε χάσει στο “ματς του αιώνα” από τον Φίσερ. Μετείχαν άλλοι τρεις πρώην παγκόσμιοι πρωταθλητές (Πετροσιάν, Ταλ, Σμίσλοβ) καθώς και η ελπίδα των σοβιετικών για την εκθρόνιση του Φίσερ, ο Κάρποβ. Εδώ βλέπουμε το τέλος της παρτίδας και τις υπογραφές στα παρτιδόφυλλα στο Ταλ – Σβεσνίκοβ, χέρια σηκωμένα για να έρθει ο ο διαιτητής; Κουίζ: ποιοι είναι οι τρεις όρθιοι;


Φ092. Κι ένα ακόμη κουίζ με σοβιετικούς σκακιστές, φωτ. τραβηγμένη στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Σκανδαλωδώς αναγνωρίσιμοι οι τρεις, ίσως η μόνη δυσκολία είναι στον τρίτο σκακιστή από αριστερά.


Φ093. Social distancing σε μικρό τουρνουά που ξεκίνησε στην Ολλανδία. Πάντως στην εμπρός σκακιέρα βλέπουμε Κάρο-Καν και όχι Ολλανδική.


Φ094. Η 11χρονη Ναλεντί Μαράπε από τη Μποτσουάνα κατέχει πλέον τον τίτλο της WFM και είναι η ισχυρότερη Αφρικανή σκακίστρια στην κατηγορία κοριτσιών κάτω των 12.


Φ095. Αυτά τα εκθέματα στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης είναι πεσσοί κάποιου επιτραπέζιου παιχνιδιού καθώς και ζάρια. Στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλα κέντρα της αυτοκρατορίας ήταν διαδεδομένα παιχνίδια που έχουν κάποια μακρινή συνάφεια με το τάβλι και το σύγχρονο σκάκι.


Φ096. Η φονική φωτογραφία του Κάρποβ είναι από την Ολυμπιάδα της Νίκαιας το 1974 και συγκεκριμένα στιγμιότυπο από την καταπληκτική Ρούι Λόπεζ με τον Ούνζικερ, η παρτίδα εδώ


Φ097. Στη Βουδαπέστη, σε ταράτσα πάνω από τα ήρεμα κύματα του Δούναβη, η Τζούντιτ Πόλγκαρ έχει τα μαύρα σε όλες τις σκακιέρες στον αγώνα επίδειξης.

***Τα προηγούμενα αρχεία της Φωτορροής εδώ