“Στο Μουλμέϊν, στην Κάτω Μπούρμα, με μίσησαν πολλοί άνθρωποι – ήταν η μόνη φορά στη ζωή μου που υπήρξα αρκετά σημαντικός ώστε να μου συμβεί κάτι τέτοιο”. – Τζορζ Οργουελ, “οι μέρες της Μπούρμα”.

Σκάκι διαμαρτυρίας στη Μιανμάρ, τη χώρα που ξέραμε παλιά σαν Βιρμανία.

Οι στρατηγοί στη Μιανμάρ επέβαλαν χθες, Δευτέρα, το βράδυ σχεδόν απόλυτη διακοπή στο ίντερνετ για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα και συνεχίζουν τα κύματα συλλήψεων στην προσπάθειά τους να τερματίσουν την λαϊκή εξέγερση κατά του πραξικοπήματος, αψηφώντας τις διεθνείς καταδίκες.

Ανάπτυξη τεθωρακισμένων, νυχτερινές συλλήψεις, σκλήρυνση του νομικού οπλοστασίου: ο στρατός δεν παύει να σκληραίνει τους τόνους από το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, με το οποίο έδωσε τέλος σε μια εύθραυστη δημοκρατική μετάβαση δέκα ετών στη χώρα.

Περίπου 426 άνθρωποι –πολιτικοί αξιωματούχοι, γιατροί, ακτιβιστές, φοιτητές, απεργοί– έχουν συλληφθεί αυτές τις δύο εβδομάδες, σύμφωνα με μη κυβερνητική οργάνωση αρωγής των πολιτικών κρατουμένων.

Η πρώην ντε φάκτο ηγέτιδα της πολιτικής κυβέρνησης, η Αούνγκ Σαν Σου Τσι, και ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Ουίν Μιντ συνελήφθησαν ήδη από τις πρώτες ώρες του πραξικοπήματος και εξακολουθούν να κρατούνται σε μυστική τοποθεσία.