Στη σελίδα αυτή θα δημοσιεύονται συχνά κείμενα που δεν σχετίζονται με τον κόσμο του σκακιού. Θα μου επιτρέψετε σε πρώτη χρονική φάση να περιλάβω δικά μου κείμενα που κατά κύριο λόγο τα έχω δημοσιεύσει στο παρελθόν στον λογαριασμό μου στο facebook, προφανώς αδύναμα, ωστόσο ενώ είναι αρκετά προσωπικά και υποκειμενικά, θα ήθελα να τα ξαναμοιραστώ και να τα καταστήσω ανοιχτά για νέα συζήτηση, αυτή τη φορά στο skakistiko.

Το αρχείο των προηγούμενων Προσωπικών Σημειώσεων Ιουλίου-Αυγούστου 2017 εδώ
Το αρχείο των προηγούμενων Προσωπικών Σημειώσεων Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2017 εδώ

σημείωση 40


Ο Πλούταρχος γράφει για την τεράστια καταστροφή που έπαθαν οι Αθηναίοι στις Συρακούσες στον πελοποννησιακό πόλεμο και που οι αιχμάλωτοι επειδή σύμφωνα με τα θρησκευτικά στάνταρ θα ήταν άγος να θανατωθούν μεμιάς, τους έβαλαν σε κάτι σαν στρατόπεδο, στα ορυχεία, ήταν ένα αρχαίο γκούλαγκ, όπου τους περίμενε έμμεσος, όμως βέβαιος θάνατος, από τις τερατώδεις κακουχίες.
Για όποιον έχει πάει στη Σικελία το ορυχείο υπάρχει, ταυτίζεται κατά πάσα πιθανότητα με αυτό του αρχαίου κόσμου και φυσικά θαρρείς πως βρίσκεσαι στις σελίδες του Θουκυδίδη και του Πλούταρχου.

Σε ένα ταπεινό σε έκταση απόσπασμα ο Πλούταρχος αναφέρει ένα περιστατικό. Η αγγελία δεν είχε φτάσει στην Αθήνα ακόμα, αλλά κάποια στιγμή ήρθε ένας ξένος στον Πειραιά, που ήξερε τι είχε συμβεί, αλλά δεν είχε το θάρρος να το αναγγείλει δημόσια, έλεγε πού ξέρω πως θα το πάρουν αυτοί και τι θα μου κάνουν. Θα το αναλάβουν σίγουρα οι επόμενοι που θα φτάσουν, τι να μπλέξω. Πήγε όμως σε έναν κουρέα της εποχής και επειδή πάντα οι κουρείς ήταν πολύ συζητητικοί, πιάσαν κουβέντα και απέξω απέξω του μίλησε για το κακό που γνώριζε, την βαριά καταστροφή.

Ο κουρέας είχε έναν γιο στη Σικελία, τον ρώτησε αν ξέρει να του πει για την τύχη του, πού να ήξερε. Φρικίασε και μάλιστα σταματάει ο ξένος να μιλάει και αναπαριστά ο ίδιος ο κουρέας με τη φαντασία του την καταστροφή και το θάνατο του γιου του στην αιχμαλωσία. Παίρνει αυτός τον λόγο. Δεν τον ενδιαφέρει η ταπείνωση της πόλης καθόλου αλλά μόνο η οικογενειακή υπόθεση. Δεν γνώριζε σίγουρα, με όνομα και επίθετο που θα λέγαμε σήμερα, αλλά όλα τα στοιχεία που έφερνε ο άγνωστος εκεί οδηγούσαν. Είναι ένα μικρό σημείο στην αρχαία γραμματεία που έχει ανεπιβεβαίωτα όρια με τη διήγηση και τον μύθο, το οποίο πήρε ο Άγγλος συγγραφέας Χάρολντ Μπάρκερ, έγραψε ένα έργο με τίτλο “το ύστατο σήμερα” και έκανε παράσταση στην Αθήνα, λίγο πριν τον θάνατό του, ο Λευτέρης Βογιατζής, το 2010. Πατάει πάνω στο περιστατικό του Πλούταρχου και δημιουργεί φαντάζομαι πολιτικό δοκίμιο και όπως διαβάζω, ο κουρέας θρυμματίζει τα δεκάδες αντικείμενά του, τα εργαλεία της δουλειάς του, δημιουργώντας μια απτή εικόνα καταστροφής. Στο τέλος όμως προσπαθεί να τα ξανακολλήσει, να τα επανασυνθέσει, για τη συνέχεια της ζωής που περνάει χωρίς να κοιτάζει.

Σε μια εποχή που μάλλον η πληροφορία είναι εύκολη, ταχύτατη και προσβάσιμη, πεισματικά εξακολουθούν δραματικές αναλογίες με τις προσφυγικές περιπέτειες, με τα σωσίβια που βρίσκονται στις βάρκες και έχουν με μαρκαδόρο γραμμένο φράσεις όπως “το όνομά μου είναι… και το τηλέφωνο της μητέρας μου…. Ειδοποιήστε την”.

σημείωση 39


Αν συλλέγω κάτι που μπορώ να το ομολογήσω χωρίς δημόσιες ντροπές, είναι φωτογραφίες όπου κάποιος ανταποκριτής ή συγγραφέας κάθεται μπροστά σε μια γραφομηχανή. Παλιά ήταν άθλος το εγχείρημα και το αποτέλεσμα απλώς δεν υπήρχε, τώρα τα ξέρετε, πατάς σκανδαλωδώς εύκολα ένα κουμπί και βγαίνει…μια γραφομηχανή.

Ο λόγος για αυτή τη συλλογή είναι μάλλον η νοσταλγία για τον πατέρα μου, που όλη του την ενήλικη ζωή, και λόγω επαγγέλματος, την πέρασε μπροστά από γραφομηχανές από τις οποίες δεν έμεινε τίποτα – καλύτερα γιατί ο βαθμός νοσταλγίας θα μεγάλωνε και θα καταντούσε δυναστευτικό.

Μια από τις πιο σπουδαίες φωτογραφίες που πάντα επιστρέφω είναι του Αμερικανού ανταποκριτή Τζον Ριντ που έγραψε τις “Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο”, για την οκτωβριανή επανάσταση. Εδώ πρέπει να είναι το 1920, δηλαδή το έτος που πέθανε πρόωρα και τάφηκε στην νεκρόπολη του τείχους του Κρεμλίνου.

Ο Τζον Ριντ δεν ήταν λογοτέχνης, παρότι είχε γράψει μερικά ποιήματα πιο νέος. Το Μεξικό και ο Πάντσο Βίγια τον είχαν μάθει να γράφει ρεπορταζιακά χωρίς να χαλαρώνει η εξιστόρηση, άρα στην καλλιέπεια ούτε καλός ήταν ούτε τον εξυπηρετούσε.

Επειδή μάλιστα ήταν από τη δυτική ακτή της Αμερικής οι λέξεις για αυτόν ποτέ δεν είχαν διπλή σημασία. Το είχε επισημάνει ο Τζον Nτος Πάσος στο περίφημο “USA 1919” -και επειδή εκείνος ήταν λογοτέχνης, τον ζήλευε θαυμαστικά και πολύ.

σημείωση 38


Οι δίκαιοι και τίμιοι άνθρωποι της Θεσσαλονίκης -δεν αφορούν οι πολιτικές τους συμπάθειες αλλά η εσωτερική αίσθηση της εντιμότητας- μόνο συνταρακτική μπορεί να βρήκαν την ομιλία του δημάρχου της πόλης για την εβραϊκή κοινότητα, την πολυπληθέστερη και την πιο ενεργή με τα αστικά επαγγέλματα και τους πρώτους σοσιαλιστικούς εργατικούς αγώνες στη χώρα. Μια τόσο σημαντική μήτρα για τους σεφαρδίτες ώστε την έλεγαν σε όλη τη Μεσόγειο, αλλά και πολύ πιο βόρεια στην Ευρώπη, μάδρε ντε ισραέλ.

Η κοινότητα κατά την κατοχή αφανίστηκε σε ποσοστό γύρω στο 95%. Ήταν μια τρέλα της Ιστορίας, αλλά έγινε, συμβατικά να πούμε πως πέρασε και συμβατικά να πούμε πως οι όποιοι επιζώντες βιολογικά εκλείπουν, μια χούφτα μείνανε.

Δεν είναι εκεί το ερώτημα, αλλά στο ότι η πόλη μεταπολεμικά φρόντισε να εξαφανίσει οποιαδήποτε κτιριακή ή μνημειακή αναφορά στην κοινότητα, όπως και σε κάθε μη χριστιανική ορθόδοξη ομάδα του πληθυσμού. Συστηματικά και σχεδιασμένα, όχι από αμέλεια, εντελώς ως κεντρική απόφαση. Πολύ σοβαρή, χωρίς αστεία και τις συνηθισμένες ελληνικές προχειροδουλειές. Και όταν ήταν απολύτως αναγκαίο, η απόφαση ομολογείτο ανοιχτά. Αλλά ακόμα και στο λόγο τον προφορικό τον κοινό ήταν σαν απαγορευμένη η αναφορά για να ξεχαστεί με τις γενιές, που ξεχάστηκε.

Αμφιβάλλω πόσοι από τους ανθρώπους που βαδίζουν στο δρόμο υποψιάζονται ένα όχι πολύ μακρινό παρελθόν στα ίδιο το περιβάλλον που περπατούν εκείνο το λεπτό. Περίπου πείστηκαν πως δεν υπήρξε ποτέ. Υπερβολικό, όχι. Υπήρξε, αλλά ήταν περιφερειακό, τίποτα το αξιομνημόνευτο για την συνέχεια της πόλης. Πριν μια γενιά ήταν ενοχλητικό χτες που καταχωνιαζόταν με συνένοχη ομονοούσα καθολική σιωπή, τώρα απλώς ανύπαρκτο. Η μητροπολιτική πόλη των Βαλκανίων που οι περιηγητές οι παλιοί έγραφαν πως όταν έμπαινες από τη θάλασσα, και ομίχλη να είχε, το χρώμα ήταν του ουράνιου τόξου εθνοτήτων. Και τα χρόνια που πέρασαν από τότε είναι πολλά για την ανθρώπινη ζωή -όμως εντός του πλαισίου της- για την Ιστορία από την άλλη ένα ασήμαντο τίποτα.

Αν υποθετικά ήμουν δημότης της πόλης, τον Μπουτάρη δεν θα τον ψήφιζα, όπως και κάθε υποψήφιο που τελικά στηρίζεται από τους συστημικούς σχηματισμούς. Όμως είναι μια πόλη που τον θόρυβο και το χρώμα τον δίνουν, μην κρυβόμαστε, οι πιο οπισθοδρομικές, παρακρατικές και παραθρησκευτικές, εθνοκάπηλες, σκοταδιστικές, κατ’ επάγγελμα κάλπικες ιαχές εδώ και πολλές δεκαετίες – πριν και τη δικτατορία σαφώς. Αλλά και πρόσφατα συμπληρώθηκαν με τους οπαδικούς στρατούς των “ευεργετημένων” από σκοτεινό εκ Ρωσίας επιχειρηματία. Οπότε δεν είναι ομιλία που τον συμφέρει, μόνο απέραντο κόστος δημοφιλίας έχει, ωστόσο η ίδια ομιλία δεν χωρά, συνειδησιακά νομίζω τουλάχιστον, “ναι μεν αλλά”. Παραβιάζοντας ανοιχτές πόρτες, ενώ τελικά δεν είπε παρά τα αυτονόητα και γνωστά για όποιον θεωρεί προσωπικό καθήκον να μην περιλαμβάνεται στις συλλογικές απωθήσεις ζώσας μνήμης.

Το κείμενο της ομιλίας εδώ: news247.gr/h-sygklonistikh-omilia-mpoytarh-gia-toys-evraioys-ths-thessalonikhs

σημείωση 37

Με την ιδιότητα της Γερμανίδας -εβραϊκής καταγωγής- διανοούμενης, η Χάνα Άρεντ καταφέρνει να εξασφαλίσει διαπίστευση για την πολύκροτη δίκη του Άντολφ Άιχμαν, στην Ιερουσαλήμ το 1961, ο οποίος απήχθη με μυθιστορηματικό τρόπο από Ισραηλινούς πράκτορες στην Αργεντινή όπου είχε καταφύγει, με καινούργια ζωή και το καινούργιο όνομα Ρικάρντο Κλέμεντ.

Η Άρεντ φθάνει στην Ιερουσαλήμ με την πεποίθηση ότι στην αίθουσα του δικαστηρίου, θα αντικρίσει το τέρας που έκανε το Ολοκαύτωμα πρακτικά εφαρμόσιμο. Τον αρχιοικοδόμο όλης της παρανοϊκής απόφασης. Αντί γι’ αυτό βρέθηκε μπροστά σε ένα μπασμένο ανθρωπάκι, έναν γραφειοκράτη με υπερβάλλοντα ζήλο. Που θεωρούσε τιμή του να εκτελεί εντολές. Και γράφει:

“Το μεγαλύτερο κακό σε αυτόν τον κόσμο δεν προέρχεται από ανθρώπους που επιλέγουν να είναι κακοί. Προέρχεται από ανθρώπους που απλώς δε σκέφτονται καθαρά. Από ανθρώπους που, βλέποντας τα πράγματα μονομερώς, μέσα από παραμορφωτικούς-ιδεολογικούς φακούς, κάνουν αδιανόητα πράγματα, θεωρώντας τα προφανή και ενταγμένα σε κανονικότητα.”

Η φιλοσοφική αποτίμηση της Άρεντ δυσαρέστησε τους συγγενείς των θυμάτων, που η μνήμη και το θυμικό τους επέβαλαν σκέψεις πιο αποτρόπαιες και δαιμονοποιημένες σε προσωπική προβολή, σαν μια από τις φριχτές εξαιρέσεις του ανθρωπίνου είδους, αλλά η Γερμανίδα έκανε το συνειδησιακό της καθήκον ως φιλόσοφος και κοινωνική επιστήμων. Από τότε ήταν απέναντί της, στην καλύτερη περίπτωση, επιφυλακτικοί.

Ο Μαγκρίς ακόμη, στο φοβερό βιβλίο Δούναβης (εκδ. Πόλις), γράφει ότι φασισμός, στη λιγότερο απαίσια αλλά όχι και λιγότερο καταστροφική διάστασή του, είναι ακόμη κι η στάση αυτού που ξέρει να είναι καλός φίλος του διπλανού του, αλλά δεν αντιλαμβάνεται ότι και άλλοι άνθρωποι μπορούν να είναι το ίδιο φίλοι των δικών τους διπλανών. Ο Άιχμαν ήταν ειλικρινής όταν στην Δίκη της Ιερουσαλήμ καταλήφθηκε από φρίκη μαθαίνοντας ότι ο πατέρας του λοχαγού Λες είχε πεθάνει, τελικά, στο Άουσβιτς. Τον είχε ανακρίνει επί μήνες και έναντί του για κάποιον λόγο (που οφειλόταν πως παρότι με πλαίσιο ανακριτή-ανακρινόμενου γνώρισε άνθρωπο και όχι καταγραφή αριθμού), αισθανόταν σεβασμό. Φρικίασε, γιατί η γραφειοκρατική έλλειψη φαντασίας του τον είχε εμποδίσει να ξεχωρίσει πίσω από τους αριθμούς των θυμάτων πρόσωπα, περιγράμματα, βλέμματα, συγκεκριμένους ανθρώπους, έστω και Εβραίους.

Η μάνα μου που θυμάται ολοζώντανα τη δίκη του Άιχμαν στον Τύπο της εποχής του 1961, ακόμα και τώρα λέει με άδικο φόβο για ανθρώπους με πολύ στενά χείλη “πω πω, δεν ξέρω, αλλά έχει τα χείλη του Άιχμαν” – ήταν το σημειούμενο φυσικό χαρακτηριστικό του τέρατος του Ολοκαυτώματος, που δεν είχε τίποτα άλλο έντονο. Κάνει λάθος φυσικά, το ξέρει και η ίδια, αλλά πού να της το εξηγήσεις πια.

Η φολιδωτή ουρά αφορά μόνο συμπαθείς και πολύ αδέξιους προς το κακό χαρακτήρες της φανταστικής λογοτεχνίας, Κλουζό του κακού. Όλοι οι άλλοι είναι άνθρωποι κοινοί, καμιά φορά της διπλανής πόρτας. Της δικής μας πόρτας δεν το γράφω, γιατί και σαν φευγαλέα ιδέα είναι αβάσταχτη.

σημείωση 36

Οι χρυσαυγίτες που έδωσαν ικανής ποσότητας τόνο είναι η ιστορική ευθεία γραμμή πρωταγωνιστών συλλαλητηρίων για το μακεδονικό το 92, διεθνών εθελοντών με την πλευρά των ομόδοξων στη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα, μετέπειτα μαχαιροβγαλτών και επιτέλους δικαιωμένων βουλευτών.

Αλλά αυτό είναι το απεχθές που κάνει μπαμ και είναι διακριτό σαν ευκλείδειο σχήμα προς την ευκρίνειά του. Μπορούμε να μείνουμε εκεί επίπεδα και βολικότατα, αλλά τίποτα δεν θα έχουμε δει, φοβάμαι.

Αφού το υπόλοιπο απενοχοποιείται ως γραφικό ή ακόμα χειρότερα πατριωτικό που περιέχει κάποιες υπερβολές λόγω κάποιου, όπως λένε εθνικού δίκιου που πνίγει, κάπου βρες το λάθος. Ήταν πράγματι πολλοί, αλλά η Ιστορία ξέρει πως η καταμέτρηση-ποτάμι δεν υπόκειται σε θετική κρίση αυτόνομα. Στη Νύχτα των Κρυστάλλων, λέμε τώρα και γνωρίζοντας τις αναλογίες, ήταν περισσότεροι.

Αλλά δεν είναι ανάγκη η συγκέντρωση, αύριο το πρωί γύρω θα το δεις, πληθωρικότατο. Και καλοσυντηρημένο εν εφεδρεία ως πολύτιμο κεφάλαιο για κάθε είδους χρήση από κυβερνήτες, μα κάθε είδους, ποτέ δεν ξέρεις, ποτέ δεν ξέρουν με ασφάλεια κι αυτοί.

Ο πίνακας δεν ξέρω τι ακριβώς εικονίζει, αλλά επειδή είναι κάπως ανοίκειος, κάτι που δεν βγάζει φιλική αίσθηση, τον πρόσθεσα…

σημείωση 35

Το βράδυ, εκεί κοντά στον ύπνο, βάζω συχνά να ακούγονται σταθμοί του εξωτερικού, συνήθως με κλασική και τζαζ. Μια νύχτα εκεί που συντόνισα στο BBC3 ακουγόταν μια συνέντευξη, που εκείνος που ήταν στο μικρόφωνο ήταν Έλληνας, διακρινόταν από την πρώτη λέξη κιόλας λόγω της χαρακτηριστικής επίπεδης προφοράς στα (τέλεια κατά τα άλλα) αγγλικά που μιλούσε.

Ακούγοντας στη συνέχεια είδα πως το όνομά του είναι Θεόδωρος Κουρεντζής, γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα και είναι σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στη μουσική σκηνή διεθνώς και η καλλιτεχνική του εστία είναι η Ρωσία. Σε ερώτηση που του έγινε, είπε πως δεν σκέφτεται να γυρίσει στην Ελλάδα μόνιμα, γιατί στη Ρωσία έχει καλύτερες συνθήκες για τη δουλειά του. Μόνο για διακοπές το θέλει.

“Αυτό που είναι αξεπέραστο με τον Μότσαρτ είναι πως πήρε μια τέλεια, μια αψεδιάγαστη κλασική μουσική φόρμα, πιο εντελής αρχιτεκτονική δεν γινόταν, αλλά τι έκανε; Πήγε και τοποθέτησε στη μέση του ναού της τάξης το φίδι” λέει ο μαέστρος που δουλεύει με μια περίεργη ορχήστρα περίεργων ανθρώπων στο Περμ, μια παγωμένη πόλη κάπου στο βάθος, κάπου χίλια πεντακόσια χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας.

Το φίδι. Ολοζώντανο και ψυχικά απειλητικό.

Προξενούσε εντύπωση ο συνεχής ποιητικός λόγος του και το πάθος του, στη μισή ώρα που κράτησε το πρόγραμμα.
“Δεν θέλω η μουσική που διευθύνω να μυρίζει αίθουσα κονσέρτου, πολυτελή τάπητα, πολυελαίους, όπως δεν θα ήθελε και ο Μότσαρτ που ξέρουμε πόσο το σιχάθηκε. Προσπαθώ να μεταφέρω τον ήχο της άμμου, όσο τα καταφέρνω. Αν το διακρίνετε, είμαι ευτυχής”.

“Από τη στιγμή που θα δεχτείς κρατική στήριξη στην τέχνη μπορείς να γίνεις ένας άριστος περφόρμερ, και δεν έχουν όλοι την πολυτέλεια να το αρνηθούν. Είναι πολύ δύσκολο όμως να είσαι πραγματικά ελεύθερος”.

“Η Ρωσία είναι ο τόπος που στροβιλίζεται, αν εσύ το θέλεις, και στα πιο αδιάφορα πράγματα ο παλιός ο αρχαίος ήχος των ποιητών. Πουθενά αλλού δεν βιώνεται έτσι”.

Τον βρήκα σε ωραιότατα κλιπ, σε πρόβες από τους Γάμους του Φίγκαρο και τον Ντον Τζιοβάνι.

σημείωση 34

Το αριστουργηματικό μικρό απόσπασμα -γλωσσικά και ποιητικά- από την Αποκάλυψη του Ιωάννη τοποθετημένο στην εμφυλιακή Ελλάδα. Σε ένα ιδανικό σχολείο, ακόμα και τα θρησκευτικά αν εξακολουθούσαν να υπάρχουν σαν μάθημα, θα μπορούσαν να γίνουν ένα συναρπαστικό μάθημα. Ιστορία των θρησκειών, θρησκείες και ανθρώπινη τέχνη, θρησκείες και κοσμική εξουσία. Ακόμη, σε ένα ιδανικό σχολείο, η Ιστορία δεν θα ήταν παράφωνο μεγάφωνο της κυρίαρχης εθνικής αφήγησης, θα ξέφευγε από τους ηρωισμούς και τα φυσεκλίκια, θα ήταν ένα μαγευτικό ταξίδι στο χρόνο. Φυσικά όμως η Ιστορία (όχι μόνο στην Ελλάδα, παντού) είναι ένα μάθημα καταδικασμένο να εξιστορεί το προγονικό κλέος και να συμβάλει στη διατήρηση του εθνικού παραμυθιού μακριά από δύσοσμες έννοιες όπως είναι η επιστημονική αμεροληψία. Εκεί δεν υπάρχουν ελπίδες ότι θα μπορούσε να αλλάξει κάτι.

Η Φυσική θα κοιτούσε τα αστέρια, το ακατάληπτο του Σύμπαντος, θα καταργούσε όλες τις βεβαιότητες, θα έδινε στοιχειώδη επιστημονική κατάρτιση στους μαθητές, αλλά δεν θα ξεχώριζε από την ποίηση των ουρανών αλλά και του μικρόκοσμου και από το Μυστήριο. Δεν θα έκανε το παν η φύση της διδακτέας ύλης για να μισήσουν τα παιδιά το υπερβατικό.

Και τα αρχαία ελληνικά, απαλλαγμένα από δύστροπες έννοιες όπως είναι συντακτικό και γραμματική, θα εστίαζαν σε συναρπαστικά κείμενα του αρχαίου κόσμου, στις διάφορες σχολές και τάσεις που υπήρχαν, δεν θα έμπαινε στο μικροσκόπιο μόνο ο Πλάτωνας και ο Όμηρος και οι αποστειρωμένοι (όπως διδάσκονται) τραγικοί, θα έμπαινε -ένα από τα πολλά παραδείγματα- και εκείνος ο ποιητής Αρχίλοχος που τόλμησε να καμαρώσει με “αναρχική έπαρση” τον 7ο π.Χ. αιώνα που έριξε την ασπίδα του και γλύτωσε έτσι τη ζωή του, γράφοντας στα απόκρυφά του τους δεκάρικους για την πατρίδα. “Κάποιος από τους Σάιους χαίρεται την ασπίδα μου, όπλον αψεγάδιαστο, που τήνε πέταξα στα θάμν’ αθέλητά μου. Όμως εγώ γλύτωσα το θάνατο. Να πάει στο διάολο η ασπίδα.”

(σκέψεις προσωπικού παραμυθιού)

σημείωση 33

Κι έτσι χωρίς να το πολυκαταλάβουμε πέρασαν οι μέρες των γιορτών, τα τελειώματα τώρα είναι διεκπεραίωση για τις αργίες, τους μαθητές που συνεχίζουν καμιά βδομάδα χωρίς σχολείο, τους αγιασμούς των νερών και τους Γιάννηδες, αστεία πράγματα δηλαδή. Οι ευχές που ήταν να ειπωθούν, ειπώθηκαν. Ο Ιανουάριος είναι ο πιο μεγάλος μήνας του χρόνου, ατέλειωτος καθώς και κομμάτι ακατανόητος, παλιά τον νόμιζα και αφιλόξενο, αλλά δεν είναι.

Οι πολύ μεγάλες και φανταχτερές, οι κοσμογονικές ευχές με το βόλιουμ και τη φωτεινότητα στο μάξιμουμ, τα πυροτεχνήματα του φανταστικού με την ημερολογιακή σύμβαση του χωρισμού του χρόνου σε ευκολοκατάληπτα στον κοινό νου κομματάκια, είναι ωραία. Αλλά μόνο για το παλιό παραμύθι του ανθρώπου που κι αυτό χρειάζεται, χρειάζεται πολύ. Καταδικασμένο όμως να μην έχει διάρκεια – παρά μόνο να διεγείρει μια στιγμιαία ανάταση. Κάτι σαν μύθο που δεν εγγράφεται ως ιστορικός, είναι οραματική εδέμ του μέλλοντος που προτείνεται να αναδυθεί με το ανοιγόκλεισμα ενός διακόπτη ηλεκτρικού ρεύματος, δώδεκα τα μεσάνυχτα στην αλλαγή του έτους.

Αν όμως υπάρχει μια ακριβή και πολύτιμη ευχή που πατάει στον ρεαλισμό είναι υγεία, όπως και ίαση για τους πάσχοντες. Έτσι βρήκα έναν πίνακα με ένα θάλαμο νοσοκομείου που μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση (από τα φώτα στο απέναντι οίκημα καταλαβαίνουμε αυτό που ξέραμε ήδη: πως είναι νύχτα) και τον είχα διατηρήσει, θυμήθηκα επίσης μια νοσοκόμα που είχε διατυπώσει κάποτε “καρκινικά κύτταρα είναι εκείνα που έχουν ξεχάσει πώς να πεθαίνουν”. Νοσταλγώ πολύ την ανησυχία της. Και για μια ακόμη φορά να εκφράσω τον θαυμασμό μου σε αυτούς που παλεύουν με εσωτερική συγκίνηση στους χώρους της υγείας: ασθενείς, συγγενείς, το ωραίο κομμάτι του ιατρικού προσωπικού και τέλος κάτι επιστήμονες-ερευνητές, μερικούς από εκείνους σε κάτι εργαστήρια, που μπορεί να είναι γνωστοί στον επιστημονικό κύκλο, αλλά δεν το μετράνε. Περιφρονούν ανθρώπινα και βαθιά άλλους προβεβλημένους καριερίστες ή και εξαρτημένους από συμφέροντα αγύρτες του παραδιπλανού μικροσκοπίου και μάχονται, σκοπό ζωής το έχουν θέσει, για αυτό που μοιάζει αδύνατο.